Skip to Content

«Στις προθήκες» του Σωτήρη Σαράκη στο Εναλλακτικό Βιβλιοπωλείο

 

Το Εναλλακτικό Βιβλιοπωλείο μας προσκαλεί την Τετάρτη, 7 Δεκεμβρίου 2016 στις 7.30 μ.μ., στην παρουσίαση του βιβλίου του Σωτήρη Σαράκη, Στις προθήκες (εκδόσεις Κουκκίδα).

Το βιβλίο θα παρουσιάσουν οι:

  • Έλλη Φιλοκύπρου, αν. καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών
  • Ανθούλα Δανιήλ, Δρ. Φιλολογίας, συγγραφέας και κριτικός λογοτεχνίας
  • Θεοδόσης Πυλαρινός, ομ. καθηγητής Ιονίου Πανεπιστημίου.

Ποιήματα θα απαγγείλει ο Σωτήρης Σαράκης.

sarakis 2016

Είκοσι τέσσερις είναι οι τίτλοι της νέας ποιητικής συλλογής του Σωτήρη Σαράκη, με τίτλο Στις Προθήκες. Πρόκειται για τις προθήκες των μουσείων, τα οποία έχει περιηγηθεί και στα εκθέματά τους έχει σταθεί. Σαν σίριαλ με είκοσι τέσσερα επεισόδια μοιάζει η συλλογή, της οποίας κάθε ποίημα αποτελεί και μια ξεχωριστή συναισθηματική κατάσταση, συνέχεια όμως της προηγούμενης. Κοιτάζοντας, με μια πρώτη ματιά, τα ποιήματα καταλαβαίνουμε ότι αναφέρεται σε έργα ταπεινής τέχνης ‒λατρευτικά, χρηστικά, διακοσμητικά‒ τα οποία όμως αποκτούν ένα επιπλέον νόημα πέραν της επιβίωσής τους στο χρόνο ως μάρτυρες μιας εποχής. Κυρίως πίσω από την «ασήμαντη παρουσία» τους, ας πούμε, βρίσκεται η αλήθεια των ανθρώπων που τα χρησιμοποίησαν και με την ταπεινότητά τους κεντρίζουν τη μνήμη και το συναίσθημα του ποιητή, ο οποίος δεν στέκεται εκεί, αδρανής και συγκινημένος αλλά και στοχαστικός, κριτικός, σχολιαστικός και, συχνά, πικρά ειρωνικός.

Η οικειότητα, με την οποία τα περιβάλλει, ανασύρει από το παρελθόν απώτερο και απώτατο, οικείες μνήμες, οικογενειακά πάθη, ιστορίες φίλων και γνωστών. Δεν έχει σημασία από πόσο μακριά τον καλούν τα εκθέματα, αλλά ότι τον καλούν να τα προσέξει και να δει την ανθρώπινη μοίρα, την άφευκτο σπάθη της ιστορίας, την υποταγή στην ανάγκη, να στοχαστεί δηλαδή, τον απλό καθημερινό άνθρωπο που ποτέ δεν ρωτήθηκε, αλλά πάντοτε υποχρεώθηκε να συμμετάσχει σε όλα τα μεγάλα που κλήθηκε, σ’ εκείνα που η ιστορία επέβαλλε ή η καθημερινότητα επέφερε, για να λησμονηθεί τελικά στην ανωνυμία του πλήθους που διέγραψε τη μοναδικότητα του. Τον είπαν «λαό» ή «στρατό» ή, απλώς, έγινε ένας αριθμός στις χιλιάδες που χάθηκαν.

Στον άγνωστο στρατιώτη η πατρίδα έστησε μνημείο. Στον άγνωστο απλό καθημερινό άνθρωπο όχι. Και αυτόν τον επιφανή άγνωστο, ανώνυμο ‒άντρα, γυναίκα, παιδί‒ έρχεται να θυμηθεί ο Σαράκης κοιτάζοντας τα έργα της ταπεινής τέχνης, τα αντικείμενα της καθημερινής χρήσης, τα μικροπράγματα που χωρίς προσπάθεια τον προσελκύουν στον κόσμο τους, τον φτωχό και ταλαιπωρημένο, τον κόσμο το δικό του –τον δικό μας‒ εκεί που μια μάνα, η δική του, η δική μας, η γιαγιά μας, διεκπεραίωνε τις δουλειές της περασμένης πια ζωής της.

Ανθούλα Δανιήλ, Για τις «Προθήκες» του Σωτήρη Σαράκη.
Πρώτη δημοσίευση στο ηλεκτρονικό Φρέαρ.

Εναλλακτικό βιβλιοπωλείο
Θεμιστοκλεόυς 37, Αθήνα

Alternative flash content

You need to upgrade your Flash Player

Get Adobe Flash player

Newsletter

Θέλετε να σας ενημερώνουμε για τις προσφορές μας και να σας στέλνουμε μέσω email τον κατάλογο μας; Γραφθείτε στο newsletter!

«Ιστορίες βιβλίων» από τις Eκδόσεις Καστανιώτη

istoriesbiblion

24 βιβλιοφιλικές ιστορίες

ΕΤ1 - Ενημέρωση

et1 2015

Ο Νικόλας Περδικάρης επισκέπτεται το Παλαιοβιβλιοπωλείο

 

ET1 - Greenteam

Green Team - ET1
δείτε το κομμάτι της εκπομπής που αναφέρεται στο βιβλιοπωλείο μας
Παρασκευή
22
Ιουνίου
2018
Ανατ.: 05.07
Δύση: 19.45
Σελήνη
9 ημερών

Σήμερα Γιορτάζουν
Ευσέβιος
Σαν σήμερα...

22 Ιουνίου 1898

Γέννηση του γερμανού συγγραφέα Έριχ Μαρία Ρεμάρκ.

δείτε και άλλες ημερομηνίες...

Το καλάθι σας


Το καλάθι σας είναι άδειο
  • Διαφήμιση
  • Διαφήμιση