Skip to Content

Ρέτρο - σαχ

Σφήκας, Νικόλας
Εκδόσεις Ιδιωτική
ISBN: 960-220-634-9
Σελίδες: 54
Έτος Έκδοσης: 1994 (Πρώτη Έκδοση)
Τιμή: 7.50 €
Περιγραφή

Ρέτρο-Σαχ

Ρεύμα τέχνης με θέμα την κίνηση στο σκάκι. Η ονομασία προέρχεται από το Retro που σημαίνει επαναφορά και Shah που είναι ο βασιλιάς.
Ο όρος χρησιμοποιήθηκε από τον Νικόλα Σφήκα το 1993 για να περιγράψει ζωγραφικά έργα του που εκφράζουν τα συναισθήματα που εγκυμονεί ο μεταφυσικός κόσμος της κίνησης στη σκακιέρα.
Τα έργα προχωρούν μέσα από την ενορατική κατανόηση μιάς παρτίδας ή μιάς φάσης προβλήματος και αναπαριστούν την πνευματική και ψυχική ενέργεια που συσσωρεύεται με την κίνηση των κομματιών στη χωροχρονική διάσταση της σκακιέρας.

Στη ζωγραφική του Νικόλα Σφήκα το παιχνίδι αποτελεί την κεντρική ιδέα, το περιεχόμενο του πίνακα. Στη σειρά των έργων του Ρέτρο-Σαχ δεν εικονογραφεί μόνο συμβολικά ιστορικές παρτίδες σκακιού. Προχωρεί μέσα από την ενορατική κατανόηση της παρτίδας στην αναπαράσταση της πνευματικής και ψυχικής ενέργειας που συσσωρεύτεται με την κίνηση των κομματιών στο χώρο της σκακιέρας..

Στα έργα που χρησιμοποιεί λάδια και ακρυλικά μας υποβάλλει την τετραγωνισμένη επιφάνεια υψώνοντας μια κάθετη σκακιέρα, έναν χώρο δισδιάστατο που βρίθει από χρώματα και σχήματα. Τα άσπρα και μαύρα τετράγωνα όμως έχουν χάσει το κανονικό τους σχήμα και την πολωτική διχρωμία τους. Τα χρώματα συνδυάζονται μεταξύ τους τολμηρά, ενώ άλλοτε σε τόνους χαμηλούς ή ψυχρούς υπηρετούν τη συμβολική σύλληψη του ζωγράφου. Το χρυσό-αδύνατο να λείπει απ’ το βασιλικό παιχνίδι-παρουσιάζεται παντού καλύπτοντας μεγαλύτερες ή μικρότερες επιφάνειες. Σ’ αυτό το δισδιάσταστο χώρο τα κομμάτια είναι τρισδιάστατα, οργανωμένα σε μια παράξενη προοπτική. Οι πρωταγωνιστές του παιχνιδιού δεν είναι μόνοι. Ανάμεσά τους πήλινα ειδώλια, γυναικείες μορφές-βασίλισσες άλλων παιχνιδιών-ερωτιδείς που βοηθούν στην ανάληψη των ηρώων ή βυθίζονται σε ύπνο αδιαφορώντας για τα χρώματα, τα σχήματα, την ενέργεια που τους τυλίγει. Αλλού οργανικές μορφές ορίζουν τη νοητή σκακιέρα κι αλλού σχήματα διακοσμητικά ανάμεσα στο οργανικό και το ανόργανο πλημμυρίζουν το χώρο. Τα σχήματα αυτά-που ορισμένες φορές θυμίζουν μορφές του Klimt και του Miro-οφείλονται, όπως επισημαίνει ο ζωγράφος, στις καταβολές που το χάρισε η Ανατολή, τόπος συνυφασμένος με το μαγικό και το παραμύθι, όπου γεννήθηκε, έζησε και σπούδασε. Όσο για τους πήλινους συντρόφους των κομματιών, υπεύθυνη γι’ αυτούς είναι η ενασχόληση του με το αρχαιολογικό σχέδιο. Η μοναδική ζωντανή μορφή που εμφανίζεται είναι η Κάϊσσα, μυθική βασίλισσα του σκακιού που ελέγχει τους κρυφούς νόμους της επιθυμίας για δύναμη και αρμονία.

Στις ακουαρέλλες του Σφήκα η ατμόσφαιρα αλλάζει. Το υλικό επιβάλλει στο ζωγράφο διαφορετική εικαστική ερμηνεία του θέματος. Τα περιγράμματα διαλύονται, ο χώρος γίνεται ασαφής, αν και αρκετές φορές δηλώνεται η διάθεση για οριοθετήσεις. Τα χρώματα υποταγμένα στη ρευστότητα και τη διαφάνεια του τεχνικού μέσου, ακολουθούν μια ευαίσθητη κλιμάκωση. Όμως και πάλι δε λείπουν οι πυκνότητες και οι εντάσεις που υποβάλλονται με τρόπο που καθιστά τις χρωματικές αξίες λιγότερο έντονες αλλά πιο καθοριστικές. Οι ακουαρέλλες αφήνουν μια περίεργη αίσθηση: παραπέμπουν στο δυισμό που διέπει το σκακιστικό σύμπαν αλλά και αναπαράγουν το αίσθημα της αβεβαιότητας του παίκτη για την ορθότητα ή όχι της πρόβλεψης, την αγωνία για το θρίαμβο της θέλησης στο πεπρωμένο.

Ο Σφήκας δημιουργώντας τη σειρά Ρέτρο-Σαχ ξεκίνησε από ένα παιχνίδι σε άσπρο-μαύρο και ανακάλυψε σ’ αυτό χρώματα και ποιότητες που μόνο ένας παθιασμένος σκακιστής μπορεί να αναγνωρίσει, να αιχμαλωτίσει και να αποδώσει, αναζητώντας την αρμονία των κινήσεων και των συνδυασμών, την τελειότητα της παρτίδας.
Ζωή Γοδόση
Ιστορικός Τέχνης
Λεπτομέρειες:
Κατάσταση: Δεύτερο χέρι, Άριστη κατάσταση
Τόπος έκδοσης: Θεσσαλονίκη
Γλώσσα: ελληνικά
Τιμή: 7.50 € (συμπεριλαμβάνεται ΦΠΑ)

Alternative flash content

You need to upgrade your Flash Player

Get Adobe Flash player

Newsletter

Θέλετε να σας ενημερώνουμε για τις προσφορές μας και να σας στέλνουμε μέσω email τον κατάλογο μας; Γραφθείτε στο newsletter!
Όροι και Προϋποθέσεις

«Ιστορίες βιβλίων» από τις Eκδόσεις Καστανιώτη

istoriesbiblion

24 βιβλιοφιλικές ιστορίες

ΕΤ1 - Ενημέρωση

et1 2015

Ο Νικόλας Περδικάρης επισκέπτεται το Παλαιοβιβλιοπωλείο

 

ET1 - Greenteam

Green Team - ET1
δείτε το κομμάτι της εκπομπής που αναφέρεται στο βιβλιοπωλείο μας
Τρίτη
26
Μαΐου
2020
Ανατ.: 05.12
Δύση: 19.32
Σελήνη
4 ημερών

Σήμερα Γιορτάζουν
Δεν υπάρχει σήμερα κάποια γνωστή γιορτή
Σαν σήμερα...

26 Μαΐου 1978

Θάνατος της Κυβέλης, Ελληνίδας ηθοποιού.

δείτε και άλλες ημερομηνίες...

Το καλάθι σας


Το καλάθι σας είναι άδειο
  • Διαφήμιση
  • Διαφήμιση