Skip to Content

Άπαντα τα θεατρικά

Λαϊνά, Μαρία
Εκδόσεις Αιγόκερως
Σελίδες: 303
Έτος Έκδοσης: 2009
Τιμή: 15.00 €
Περιγραφή

Η Μαρία Λαϊνά έπεσε σαν μετεωρίτης στη θεατρική μας αγορά ιδεών, γιατί από το πρώτο έργο της έθεσε μεγάλα υπαρξιακά προβλήματα προς συζήτηση, απόηχους των ζυμώσεων που ταλάνισαν τη διανοούμενη Ευρώπη μετά τον πόλεμο. Ήταν τα προβλήματα, ανοιχτές απορίες χωρίς απαραίτητη απάντηση (στη φιλοσοφία εξάλλου δεν υπάρχει απάντηση, απαντήσεις υπάρχουν στα δόγματα και στις θρησκείες, στη φιλοσοφία και στην τέχνη, άρα και στο σκεπτόμενο θέατρο υπάρχουν τρόποι του ερωτάν και γωνίες λήψης της απορίας).
Η Λαϊνά παρέμεινε ποιητική με την έννοια που υπήρχε ποιητικός ο Πλάτων, ο Σαρτρ και ο Καμύ, δηλαδή δημιουργός πλείστων προσωπείων και μήτρα μορφών με όχημα το λόγο και εργαλείο τη σκηνή, αλλά διάνοια και ήθος των δρώντων προσώπων ο βαθύς και συχνά απελπιστικά μονήρης στοχασμός πάνω στην ανθρώπινη κατάσταση.
Αν ο σχολαστικός κριτικός θελήσει να ανακαλύψει τις οφειλές της Λαϊνά στα ευρωπαϊκά θεμελιώδη κείμενα, θα καταλήξει αβίαστα στο συμπέρασμα που χρόνια πριν είχε δογματίσει ο Παλαμάς: δεν υπάρχει μίμηση, υπάρχουν μόνο αναλογία και συγγένειες.
Όσον αφορά τη λεγόμενη θεατρικότητα, αίτημα της κριτικής συχνά μιζέριας, σήμερα που η λογοτεχνία γίνεται χωρίς αιδώ συχνότατα σανίδα σωτηρίας για τους σκηνικούς τεχνίτες, θα πω πως υπάρχει τόσο εσωτερικό βάσανο, τόσος βραχνάς αλλά τόσο ευλυγισία στα θεατρικά κείμενα της Λαϊνά, ώστε η θεατρικότητα είναι υπόγεια και υδαρής, ώστε να προκαλεί να τη διερευνήσουν και να την αναδείξουν σκηνοθέτες και ηθοποιοί.
Αν όμως, σώνει και καλά, επιμένει κανείς να κατατάξει το θέατρο της Λαϊνά, χωρίς επιφυλάξεις θα το χαρακτήριζα: Υπαρξιακή κλοουνερί ή ακροβασία στο χείλος του γκρεμού χωρίς δίχτυ ασφαλείας ή ανάδυση από το πλαγκτόν του ασυνείδητου".

Κώστας Γεωργουσόπουλος - 2009, από την έκδοση

Λεπτομέρειες:
Κατάσταση: Δεύτερο χέρι, Πολύ καλή κατάσταση
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Γλώσσα: ελληνικά
Τιμή: 15.00 € (συμπεριλαμβάνεται ΦΠΑ)

Alternative flash content

You need to upgrade your Flash Player

Get Adobe Flash player

Newsletter

Θέλετε να σας ενημερώνουμε για τις προσφορές μας και να σας στέλνουμε μέσω email τον κατάλογο μας; Γραφθείτε στο newsletter!
Όροι και Προϋποθέσεις

«Ιστορίες βιβλίων» από τις Eκδόσεις Καστανιώτη

istoriesbiblion

24 βιβλιοφιλικές ιστορίες

ΕΤ1 - Ενημέρωση

et1 2015

Ο Νικόλας Περδικάρης επισκέπτεται το Παλαιοβιβλιοπωλείο

 

ET1 - Greenteam

Green Team - ET1
δείτε το κομμάτι της εκπομπής που αναφέρεται στο βιβλιοπωλείο μας
Παρασκευή
14
Μαΐου
2021
Ανατ.: 05.21
Δύση: 19.21
Σελήνη
3 ημερών

Σήμερα Γιορτάζουν
Ισίδωρος
Σαν σήμερα...

14 Μαΐου 1643

Ανεβαίνει στον θρόνο ο Λουδοβίκος ΙΔ΄ της Γαλλίας, σε ηλικία τεσσάρων ετών, μετά το θάνατο του πατέρα του, Λουδοβίκου ΙΓ'.

δείτε και άλλες ημερομηνίες...

Το καλάθι σας


Το καλάθι σας είναι άδειο
  • Διαφήμιση