Skip to Content

her(his)tory

Η ιστορία του…η ιστορία της
Συλλογικό Έργο
Εκδόσεις Ίδρυμα Ν.Π. Γουλανδρή, Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
ISBN: 978-960-7064-69-1
Σελίδες: 199
Έτος Έκδοσης: 2007
Τιμή: 15.00 €
Περιγραφή

Το βιβλό αυτό εκδόθηκε με την ευκαιρία της έκθεσης Her(his)tory που παρουσιάστηκε στο Ίδρυμα Ν.Π. Γουλανδρή - Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης (4 Ιουνίου-29 Σεπτεμβρίου 2007)

Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης ανοίγει τις πόρτες του στη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία και διοργανώνει την ομαδική έκθεση video-art με τίτλο “Her(his)tory” - «Η ιστορία του…η ιστορία της», η οποία πραγματοποιείται με την ευγενική χορηγία της ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ και του BOMBAY SAPPHIRE. Η έκθεση θα εγκαινιαστεί στις 4 Ιουνίου 2007 και θα διαρκέσει ως τις 29 Σεπτεμβρίου 2007.
Η έκθεση περιλαμβάνει έργα-σταθμούς που αποτυπώνουν την εξέλιξη του πολιτισμού, τον ρόλο της σύγχρονης γυναίκας και του άνδρα μέσα από διαφορετικές οπτικές της σημερινής κοινωνίας, το ρόλο του καλλιτέχνη και της εικαστικής έκφρασης μέσα στο ευρύτερο πολιτισμικό σύνολο, όπως και άλλα κοινωνικοπολιτικά σύγχρονα ζητήματα ιδιωτικής αλλά και δημόσιας ταυτότητας.
Το ελληνικό κοινό θα έχει την ευκαιρία να δει έργα σημαντικών σύγχρονων δημιουργών, πολλά από τα οποία ήδη αποτελούν μέρος των συλλογών μεγάλων μουσείων του εξωτερικού. Ενδεικτικά αναφέρουμε τους: Adel Abdessemed, Aernout Mik,  Doug Aitken,  Annika Larsson, Anri Sala, Bruce Nauman, Cory Arcangel, Douglas Gordon, Gary Hill, Paolo Canevari, Paul Chan, Peter Land, Rodney Graham, Seth Price, Toni Oursler, Viktor Alimpiev, Zineb Sedira και τους Έλληνες: Στέφανο Τσιβόπουλο, Μαρίνα Γιώτη, Ντιάνα Μαγγανιά, Άγγελο Πλέσσα και Μίλτο Μανέτα.
Σκοπός της έκθεσης, την επιμέλεια της οποίας έχει αναλάβει η θεωρητικός τέχνης Μαρίνα Φωκίδη, είναι να ενεργοποιηθεί η γενικότερη συζήτηση γύρω από την υποκειμενική εξέλιξη της «Ιστορίας», κυρίως μέσα από πολύ προσωπικές ιστορίες που αφηγούνται «οι ήρωες» των επιλεγμένων βίντεο-έργων σε πρώτο πρόσωπο. Γι’ αυτό τον λόγο, τα περισσότερα από τα επιλεγμένα έργα έχουν ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα και μια αφηρημένη αφηγηματική δομή γύρω από την ανθρώπινη υπόσταση, η οποία όμως αφήνει χώρο και για τις ιστορίες των θεατών μέσα από  διαφορετικές ερμηνείες και ταυτοποιήσεις. Ο τίτλος “Her(his)tory” - «Η ιστορία του…η ιστορία της» αποτελεί άμεση αναφορά στη θεματική της έκθεσης και ως μέσο, έχει επιλεγεί το video, επειδή στηρίζει το αξίωμα ότι ο χρόνος είναι ζωντανός.
Ο χώρος παρουσίασης των έργων είναι το Μέγαρο Σταθάτου, το νεοκλασικό κτίριο του 19ου αιώνα, ιστορικό μνημείο της πόλης και μία από τις πτέρυγες του Μουσείου. Το δεύτερο μέρος της έκθεσης με αρκετές νέες σημαντικές video εγκαταστάσεις θα ανοίξει στις 5 Σεπτεμβρίου στη Νέα Πτέρυγα της Νεοφύτου Δούκα 4.
Η  συνύπαρξη, κάτω από την ίδια στέγη, σύγχρονων έργων με τα μόνιμα εκθέματα του Μουσείου, από τις ανθρωποκεντρικές δημιουργίες του Κυκλαδικού πολιτισμού με την ήρεμη κίνηση και «δράση», έως την πιο φυσιοκρατική κίνηση, ζωντάνια και ένταση που χαρακτηρίζει τα έργα της αρχαίας ελληνικής τέχνης, είναι πιθανόν να διεγείρει ερωτήματα σχετικά με τις απαρχές του ανθρώπινου πολιτισμού όσο και με την σύγχρονη εξέλιξή του.
Λεπτομέρειες:
Κατάσταση: Δίγλωσση έκδοση, Δεύτερο χέρι, Άριστη κατάσταση
Επιμελητής: Μαρίνα Φωκίδη
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Γλώσσα: ελληνικά
Τιμή: 15.00 € (συμπεριλαμβάνεται ΦΠΑ)

Alternative flash content

You need to upgrade your Flash Player

Get Adobe Flash player

Newsletter

Θέλετε να σας ενημερώνουμε για τις προσφορές μας και να σας στέλνουμε μέσω email τον κατάλογο μας; Γραφθείτε στο newsletter!
Όροι και Προϋποθέσεις

«Ιστορίες βιβλίων» από τις Eκδόσεις Καστανιώτη

istoriesbiblion

24 βιβλιοφιλικές ιστορίες

ΕΤ1 - Ενημέρωση

et1 2015

Ο Νικόλας Περδικάρης επισκέπτεται το Παλαιοβιβλιοπωλείο

 

ET1 - Greenteam

Green Team - ET1
δείτε το κομμάτι της εκπομπής που αναφέρεται στο βιβλιοπωλείο μας
Τετάρτη
28
Σεπτεμβρίου
2022
Ανατ.: 06.20
Δύση: 18.10
Σελήνη
3 ημερών

Σήμερα Γιορτάζουν
Δεν υπάρχει σήμερα κάποια γνωστή γιορτή
Σαν σήμερα...

28 Σεπτεμβρίου 1974

Η δημοτική γλώσσα καθιερώνεται με νόμο στα ελληνικά δημοτικά σχολεία.

δείτε και άλλες ημερομηνίες...

Το καλάθι σας


Το καλάθι σας είναι άδειο
  • Διαφήμιση