Skip to Content

Η ηρωίς της Ελληνικής Επαναστάσεως

Ξένος, Στέφανος Θ.
Εκδόσεις Ίδρυμα Κώστα και Ελένης Ουράνη
Σελίδες: 1072
Έτος Έκδοσης: 1988
Τιμή: 17.50 €
Περιγραφή

[...] Απ' ολόκληρη την εντυπωσιακή και πληθωρική δραστηριότητα του Στεφάνου Ξένου εκείνο που έμεινε περισσότερο στη μνήμη των συγχρόνων του, άλλα και των μεταγενέστερων, ήταν το ιστορικό του μυθιστόρημα "Ηρωίς της Ελληνικής Επαναστάσεως". Το έργο άρχισε να γράφεται το 1852, λίγα δηλ. χρόνια μετά την εγκατάσταση του Ξένου στο Λονδίνο. Μολονότι είχε πάρει ολοκληρωμένη σχεδόν μορφή στα 1853-1855, εκδόθηκε στα 1861. Οι συχνές επανεκδόσεις, που γνώρισε στα μετέπειτα χρόνια ως την εποχή μας (1874, 1886, 1911, 1940 κλπ.), δείχνουν ότι η επιτυχία του έργου δεν ήταν ούτε πρόσκαιρη ούτε τυχαία.

Το κύριο χρονικό πλαίσιο της ιστορίας, όπως σημειώνεται και στον υπότιτλο (Σκηναί εν Ελλάδι από του έτους 1821-1828), το ορίζουν η αρχή και το τέλος του Αγώνα. Η αφήγηση ωστόσο διευρύνεται και προς τις δυο κατευθύνσεις: προς τα κάτω, ως το 1819, τη χρονιά κατά την οποία και τα τρία βασικά πρόσωπα του έργου, ο Θρασύβουλος Α., η Ανδρονίκη Αθανασιάδου και ο Βάρθακας, συναντιούνται στη Δημητσάνα και αρχίζουν εκεί να πλέκουν -οι δυο πρώτοι με το ρομαντικό τους ειδύλλιο και ο τρίτος με τη δολιότητά του- τον φανταστικό καμβά του έργου· και προς τα πάνω, ως το 1833, τη χρονιά κατά την οποία η Ανδρονίκη θα αφήσει την τελευταία της πνοή σε ένα μοναστήρι της Μόσχας.

Με την πρώτη κιόλας εικόνα της ιστορίας (που τοποθετείται στην Κωνσταντινούπολη τα μεσάνυχτα της Μεγάλης Παρασκευής του 1821) ο Ξένος αρχίζει να στήνει, τον καλά διαρθρωμένο πίνακά του, συμπλέκοντας ευθύς εξαρχής τα ιστορικά πρόσωπα με τα πλασματικά, στην περιγραφή μιας δήθεν μυστικής συνεργασίας του νεαρού ήρωα Θρασύβουλου με το θείο του, Πατριάρχη Γρηγόριο Ε΄, δυο μέρες πριν από τον απαγχονισμό του Έλληνα ιεράρχη. Η τακτική της σύζευξης αυτής θα επεκταθεί γρήγορα και στα άλλα πρόσωπα του μυθιστορήματος, σε τέτοιο βαθμό, ώστε τελικά ο αναγνώστης να μην ξεχωρίζει το ιστορικό στοιχείο από το φανταστικό. Έτσι ο συγγραφέας προσφέρει τη δυνατότητα να παρακολουθούμε "από μέσα" τα σημαντικότερα γεγονότα της Επανάστασης, αφού δίπλα στους τρεις ήρωες, που η φανταστική πλοκή του έργου τους θέλει διαρκώς να συναντιούνται και να χωρίζουν, ο Ξένος κινεί και σκιαγραφεί και πραγματικά πρόσωπα του Αγώνα. [...]

(από την εισαγωγή της Βικτωρίας Χατζηγεωργίου - Χασιώτη)

Λεπτομέρειες:
Κατάσταση: Δεύτερο χέρι, Άριστη κατάσταση
Τόμοι: 2
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Γλώσσα: ελληνικά
Τιμή: 17.50 € (συμπεριλαμβάνεται ΦΠΑ)

Alternative flash content

You need to upgrade your Flash Player

Get Adobe Flash player

Newsletter

Θέλετε να σας ενημερώνουμε για τις προσφορές μας και να σας στέλνουμε μέσω email τον κατάλογο μας; Γραφθείτε στο newsletter!
Όροι και Προϋποθέσεις

«Ιστορίες βιβλίων» από τις Eκδόσεις Καστανιώτη

istoriesbiblion

24 βιβλιοφιλικές ιστορίες

ΕΤ1 - Ενημέρωση

et1 2015

Ο Νικόλας Περδικάρης επισκέπτεται το Παλαιοβιβλιοπωλείο

 

ET1 - Greenteam

Green Team - ET1
δείτε το κομμάτι της εκπομπής που αναφέρεται στο βιβλιοπωλείο μας
Κυριακή
11
Απριλίου
2021
Ανατ.: 06.02
Δύση: 18.51
Σελήνη
28 ημερών

Σήμερα Γιορτάζουν
Κυριακή Δ' Νηστειών, Ιωάννου Κλίμακος
Αντύπας
Σαν σήμερα...

11 Απριλίου 1990

Mε τη στήριξη του κόμματος της ΔΗ.ΑΝΑ., ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, ορκίζεται πρωθυπουργός.

δείτε και άλλες ημερομηνίες...

Το καλάθι σας


Το καλάθι σας είναι άδειο
  • Διαφήμιση