Skip to Content

Σκοτεινό μεγαλείο

Προσωπικές αδυναμίες μεγάλων δημιουργών
Μαρκεζίνης, Βασίλειος
Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα
ISBN: 978-960-19-0203-6
Σελίδες: 164
Έτος Έκδοσης: 2008
Τιμή: 17.50 €
Περιγραφή

Η σπουδαιότητα του έργου των μεγάλων δημιουργών συχνά έχει καταφέρει να αποκρύψει αρνητικές πλευρές της προσωπικότητάς τους, όπως ο φθόνος, η ζήλια, η ανηθικότητα, η αλαζονεία, ο πολιτικός τυχοδιωκτισμός. Το δίπτυχο «ιδιοφυΐες και σκοτεινές πτυχές της προσωπικότητάς τους» είναι το κεντρικό ζήτημα που απασχολεί τον συγγραφέα του βιβλίου, καθηγητή Σερ Βασίλειο Μαρκεζίνη.

Η έκδοση «Σκοτεινό μεγαλείο. Προσωπικές αδυναμίες μεγάλων δημιουργών» αποτελεί εκτεταμένη εκδοχή σχετικής ομιλίας του συγγραφέα, που έγινε στο Μέγαρο Μουσικής στο πλαίσιο κύκλου ομιλιών του «Megaron Plus». Οι προσωπικότητες που ξεδιπλώνει ο Βασίλειος Μαρκεζίνης σε ένα απολαυστικό αναγνωστικό ταξίδι -το οποίο συνοδεύεται από δεκάδες φωτογραφίες πινάκων και αγαλμάτων- είναι ο ζωγράφος Ζακ-Λουΐ Νταβίντ, ο γλύπτης Τζιανκάρλο Μπερνίνι -μία ιδιοφυΐα που κάλυπτε κάθε μορφή εικαστικής τέχνης, από την αρχιτεκτονική μέχρι τη ζωγραφική- και ο μοναδικά προικισμένος Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ.

Στόχος του συγγραφέα, όπως ο ίδιος διευκρινίζει στον πρόλογό του, δεν είναι να αμφισβητήσει τον ιδιοφυή χαρακτήρα των μεγάλων αυτών δημιουργών, αλλά να καταδείξει ότι η ανυπέρβλητη τελειότητά τους μπορεί να συνοδεύεται συγχρόνως και από μία περισσότερο ανθρώπινη πλευρά, η οποία είναι αναγνωρίσιμη από εμάς τους υπολοίπους, ακριβώς επειδή είναι κάτι λιγότερο από τέλεια.

Κεντρικό σημείο της ανάλυσής του είναι το στοιχείο της εσωτερικής διαπάλης που αναπτύσσεται σε κάθε ανθρώπινη φύση: πρόκειται για μία διαπάλη που αποκυεί την αιώνια σύγκρουση ανάμεσα στο σώμα και την ψυχή, στο ανθρώπινο και το θείο, στο άρρεν και το θήλυ, στο καλό και το κακό. Τούτο είναι ένα φαινόμενο που εντοπίζεται, σε διαφορετικό κάθε φορά βαθμό, σε όλους μας· αλλά στην περίπτωση των προσώπων που είναι προικισμένα με εξαιρετικά χαρίσματα ή δεξιότητες, οι εντάσεις που παράγονται είναι πολύ πιο μεγάλες.

Σύμφωνα με τον Β. Μαρκεζίνη, οι αδυναμίες των μεγάλων καλλιτεχνικών δημιουργών πρέπει να έρχονται στο φως, να συζητούνται και να διερευνώνται εγγύτερα, ιδίως επειδή μπορούν να μας προσφέρουν κρίσιμες πληροφορίες για το «δημόσιο» έργο του εκάστοτε δημιουργού. Υπ' αυτό το πρίσμα, η εγγύτερη διερεύνηση των εν λόγω αδυναμιών δεν αποτελεί τμήμα ενός ιδιότυπου ιστορικού «κουτσομπολιού», αλλά έκφραση της βαθύτερης ανάγκης να κατανοήσουμε τις πολλαπλές όψεις του έργου των μοναδικών προσωπικοτήτων.

Λεπτομέρειες:
Κατάσταση: Σκληρόδετο, Βιομηχανική βιβλιοδεσία, Δεύτερο χέρι, Πολύ καλή κατάσταση
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Γλώσσα: ελληνικά
Τιμή: 17.50 € (συμπεριλαμβάνεται ΦΠΑ)

Alternative flash content

You need to upgrade your Flash Player

Get Adobe Flash player

Newsletter

Θέλετε να σας ενημερώνουμε για τις προσφορές μας και να σας στέλνουμε μέσω email τον κατάλογο μας; Γραφθείτε στο newsletter!
Όροι και Προϋποθέσεις

«Ιστορίες βιβλίων» από τις Eκδόσεις Καστανιώτη

istoriesbiblion

24 βιβλιοφιλικές ιστορίες

ΕΤ1 - Ενημέρωση

et1 2015

Ο Νικόλας Περδικάρης επισκέπτεται το Παλαιοβιβλιοπωλείο

 

ET1 - Greenteam

Green Team - ET1
δείτε το κομμάτι της εκπομπής που αναφέρεται στο βιβλιοπωλείο μας
Σάββατο
16
Ιανουαρίου
2021
Ανατ.: 07.44
Δύση: 17.24
Σελήνη
3 ημερών

Σήμερα Γιορτάζουν
Δεν υπάρχει σήμερα κάποια γνωστή γιορτή
Σαν σήμερα...

16 Ιανουαρίου 1547

O Ιβάν ο Τρομερός ανακηρύσσεται Τσάρος της Ρωσίας.

δείτε και άλλες ημερομηνίες...

Το καλάθι σας


Το καλάθι σας είναι άδειο
  • Διαφήμιση