Skip to Content

Δέκα: Εννέα συγγραφείς και ο ζωγράφος Βλάσης Φρυσίρας

Συλλογικό
Εκδόσεις Μουσείο Φρυσίρα
Σελίδες: 126
Έτος Έκδοσης: 1/2022
Τιμή: 8.00 €
Περιγραφή

Δίγλωσση ελληνο - αγγλική έκδοση.

Όπως λέει ο Γκέρχαρντ Ρίχτερ, "η ζωγραφική είναι μια ανοησία, που όμως για κάποιους έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, όπως έχει για τον ίδιο".
Περί ενδιαφέροντος
1. Ο συλλέκτης. Την ανοησία αυτή την πράττουν οι ζωγράφοι, δηλαδή ξεπερνούν τη λογική αναστολή, την κοινωνική χλεύη, πολλές φορές, την απενταρία τους και τόσα άλλα, ώστε να κάνουν την "τρέλα" τους. Ασφαλώς, από κάποιο σημείο και πέρα αρχίζει η ζωγραφική να γίνεται τέχνη. Πώς συμβαίνει να γίνεται η ανοησία κάτι αξιοπρόσεκτο, είναι μεγάλη κουβέντα.
Ο ζωγράφος βρίσκει ενδιαφέρον σε ότι βλέπει, φαντάζεται, πιστεύει. Βρίσκει πιο ενδιαφέρουσα μια εικόνα (ακόμα και μια εικόνα του τίποτα) από όλους τους λόγους που έχουν εκπονηθεί. Βρίσκει ενδιαφέρον στις εικόνες των άλλων ζωγράφων, του παρόντος και του παρελθόντος. Αν, δηλαδή, μπορούσε, θα έκανε μια συλλογή των εικόνων στις οποίες βρίσκει ενδιαφέρον.
Η συλλογή του Βλάση έχει πια ιστορική σημασία, συνιστά σημείο αναφοράς για την ζωγραφική της εποχής μας. Έζησα τη δημιουργία της και την αίγλη της. Όταν ήρθε στο εργαστήριο μου, ήμουν φοιτητής και φυσικά έκπληκτος από την προσωπικότητα, το ενδιαφέρον και τη σοβαρότητά του. Στην πορεία ήρθαν όλες οι επιτυχείς πράξεις του για τη δημόσια παρουσίαση της και, εντέλει, τη μουσειοποίηση της συλλογής του.
Της αποδόθηκαν χαρακτηρισμοί πάθους, ανόητης σπατάλης πόρων, ευεργεσίας, παρεμβατικής προσπάθειας στην τέχνη της χώρας μας, ακόμα και επενδυτικής ιδιοτέλειας.
2. Ο ζωγράφος. Εντέλει, όμως, ο ζωγράφος είναι ο λόγος, ο ζωγράφος Βλάσης Φρυσίρας, αυτός που μετά τη λαμπρή δικηγορία του, επιστρέφει στην κρυμμένη αλλά τόσο φανερή του αγάπη, τη ζωγραφική. Στην ανόητη αυτή πράξη, τα έργα της οποίας συνέλεξε, τώρα προσθέτει τα δικά του έργα ζωγραφικής, που είναι τόσο εντυπωσιακά, διότι δείχνουν αμέσως έναν κρυμμένο ζωγράφο άξιο καθόλα να ονομάζεται ζωγράφος. Και ακόμα αξιότερα, δεδομένου ότι πρώτα έδειξε αυτήν του την αγάπη στα έργα τόσων άλλων συναδέλφων καλλιτεχνών.
Μεγαλύτερη διακριτικότητα δεν έχει υπάρξει, εκπλήρωσε πρώτα όλες του τις υποχρεώσεις, εκτίμησε το έργο όλων των άλλων, και τελευταίο άφησε τον εαυτό του και τα έργα του. Τον εκτιμώ.

Λεπτομέρειες:
Κατάσταση: Δεύτερο χέρι, Πολύ καλή κατάσταση, Χαρτόδετο πολυτελές λεύκωμα
Γλώσσα: ελληνικά
Τιμή: 8.00 € (συμπεριλαμβάνεται ΦΠΑ)

Newsletter

Θέλετε να σας ενημερώνουμε για τις προσφορές μας και να σας στέλνουμε μέσω email τον κατάλογο μας; Γραφθείτε στο newsletter!
Όροι και Προϋποθέσεις

«Ιστορίες βιβλίων» από τις Eκδόσεις Καστανιώτη

istoriesbiblion

24 βιβλιοφιλικές ιστορίες

ΕΤ1 - Ενημέρωση

et1 2015

Ο Νικόλας Περδικάρης επισκέπτεται το Παλαιοβιβλιοπωλείο

 

ET1 - Greenteam

Green Team - ET1
δείτε το κομμάτι της εκπομπής που αναφέρεται στο βιβλιοπωλείο μας
 
Τετάρτη
21
Φεβρουαρίου
2024
Ανατ.: 07.14
Δύση: 18.04
Σελήνη
12 ημερών
Παγκόσμια Ημέρα της Μητρικής Γλώσσας
Σήμερα Γιορτάζουν
Δεν υπάρχει σήμερα κάποια γνωστή γιορτή
Σαν σήμερα...

21 Φεβρουαρίου 1913

Απελευθέρωση των Ιωαννίνων.

δείτε και άλλες ημερομηνίες...

Το καλάθι σας


Το καλάθι σας είναι άδειο
  • Διαφήμιση