Skip to Content
Επιθεώρηση Τέχνης

Το περιοδικό "Επιθεώρηση Τέχνης" (1954-1967) ήταν μια καθοριστική τομή στα πολιτιστικά δρώμενα της μετεμφυλιακής ελληνικής κοινωνίας. Δημιούργημα νέων αριστερών διανοουμένων που προσπάθησαν να διανοίξουν νέες διαστάσεις στην κριτική σκέψη την οποία αντιπροσώπευαν, αποτέλεσε το πεδίο στο οποίο κατατέθηκαν σημαντικές επεξεργασίες για τα ζητήματα της τέχνης, εισήχθηκαν πρωτοποριακές αισθητικές θεωρίες, εξελίχθηκαν διάλογοι και συγκρούσεις που σφράγισαν την εποχή τους και εμπλούτισαν τον νεοελληνικό κριτικό λόγο.

Η Επιθεώρηση Τέχνης ήταν μηνιαίο περιοδικό γραμμάτων και τεχνών που εκδιδόταν στην Αθήνα από το 1954 μέχρι το 1967. Έκλεισε με την επιβολή της δικτατορίας.

epi texnis a

Tο καλοκαίρι του 1954 μια ομάδα συγγραφέων και καλλιτεχνών αποφασίζουν να κάνουν αίτηση χορήγησης άδειας εκδόσεως μηνιαίου περιοδικού. Την αίτηση καταθέτει ο νεαρός αρχιτέκτονας Νίκος Σιαπκίδης στη Γενική Διεύθυνση Τύπου, μιας και ήταν ο μόνος που δεν είχε φάκελο στην Ασφάλεια και είχε το δικαίωμα αυτό. Άνθρωποι που σύχναζαν στην παλιά Κινηματογραφική λέσχη της οδού Αριστοτέλους, απαρτίζουν την αρχική συντακτική επιτροπή που πέφτει με μανία στη δουλειά. Μεταξύ αυτών ο Γιώργος Παπαλεονάρδος (που εργαζόταν και στον «Ανεξάρτητο Τύπο») και ο ποιητής Τάσος Λειβαδίτης. Πολύ αργότερα εντάσσονται στους συνεργάτες ο Μανώλης Γλέζος και ο Λεωνίδας Κύρκος. Ωστόσο η συντακτική επιτροπή παρέμεινε για αρκετά χρόνια ανώνυμη, ώστε να αποφεύγεται η προβολή όλων των μελών εκτός από αυτό του διευθυντή και αργότερα ιδιοκτήτη Νίκου Σιαπκίδη.

Τη συντακτική επιτροπή αποτελούσαν κυρίως νέοι αριστεροί διανοούμενοι: Φ. Ανωγειανάκης, Τ. Βουρνάς, Δημ. Δεσποτίδης, Κ. Κουλουφάκος, Τ. Λειβαδίτης, Δ. Μπιτζιλέκη, Γ. Παπαλεονάρδος, Τ. Πατρίκιος, Γ. Πετρής (Γιώργος Σίμος), Κ. Πορφύρης (Πορφύρης Κονίδης), Δημ. Ραυτόπουλος, Μ. Φουρτούνης, Γ. Χαΐνης.

epi texnis b

Από τις σελίδες της πέρασαν όλοι σχεδόν οι διανοούμενοι και καλλιτέχνες της εποχής, ενώ υπήρχε πλήρης ενημέρωση με μελέτες, έρευνες, συζητήσεις, συνεντεύξεις, σχόλια, για όλα όσα συνέβαιναν στη λογοτεχνία, στις επιστήμες, στην εκπαίδευση, στο θέατρο, στις εικαστικές τέχνες, στην κριτική βιβλίου κ.α. Ήδη από το πρώτο τεύχος, η Επιθεώρηση Τέχνης επιχειρεί να δημιουργήσει ένα πλαίσιο διαλόγου γύρω από ποικίλα ζητήματα της τέχνης, καλώντας ανθρώπους του καλλιτεχνικού κόσμου να καταθέσουν τις απόψεις τους.

Συνολικά κυκλοφόρησαν 146 τεύχη της «Επιθεώρησης Τέχνης», ενώ το τεύχος 147 δεν κυκλοφόρησε ποτέ, καθώς καταστράφηκε από την Ασφάλεια στο τυπογραφείο.

ΠΗΓΕΣ: Βικιπαίδεια, Εύη Διακουμή, Επιθεώρηση Τέχνης… επί του πολιτισμού

Δείτε όλα τα διαθέσιμα τεύχη του περιοδικού στο Παλαιοβιβλιοπωλείο.

Διαβάστε:

Ταξινόμηση:
Επιθεώρηση Τέχνης, τεύχος 101
Μηνιαίο Περιοδικό Γραμμάτων και Τεχνών
Περιοδικό
Εκδόσεις Επιθεώρηση Τέχνης (1963)
Τιμή: 8.00€
Επιθεώρηση Τέχνης, τεύχος 28
Μηνιαίο Περιοδικό Γραμμάτων και Τεχνών
Περιοδικό
Εκδόσεις Επιθεώρηση Τέχνης (1957)
Τιμή: 8.00€

Alternative flash content

You need to upgrade your Flash Player

Get Adobe Flash player

Newsletter

Θέλετε να σας ενημερώνουμε για τις προσφορές μας και να σας στέλνουμε μέσω email τον κατάλογο μας; Γραφθείτε στο newsletter!
Όροι και Προϋποθέσεις

«Ιστορίες βιβλίων» από τις Eκδόσεις Καστανιώτη

istoriesbiblion

24 βιβλιοφιλικές ιστορίες

ΕΤ1 - Ενημέρωση

et1 2015

Ο Νικόλας Περδικάρης επισκέπτεται το Παλαιοβιβλιοπωλείο

 

ET1 - Greenteam

Green Team - ET1
δείτε το κομμάτι της εκπομπής που αναφέρεται στο βιβλιοπωλείο μας
Τρίτη
9
Αυγούστου
2022
Ανατ.: 05.38
Δύση: 19.22
Σελήνη
12 ημερών

Σήμερα Γιορτάζουν
Ματθίας
Σαν σήμερα...

9 Αυγούστου 1962

Θάνατος του γερμανού συγγραφέα Έρμαν Έσσε.

δείτε και άλλες ημερομηνίες...

Το καλάθι σας


Το καλάθι σας είναι άδειο
  • Διαφήμιση